Straffe madammen in onze keuken

Om onze keuken en ons keukenpersoneel eens extra in de bloemetjes te zetten, besloten we om ze een bezoekje te brengen toen er macaroni met kaas en hesp op het menu stond. We volgden het keukenteam doorheen het hele bereidingsproces. De foto’s werden getrokken door 2 leerlingen van het seminarie fotografie.

Voedselveiligheid gegarandeerd

Ons keukenpersoneel houdt de HACCP-normen hoog in het vaandel. De afkorting HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Sinds 14 december 1995 is de warenwetregeling “Hygiëne van Levensmiddelen” van kracht. Iedere organisatie/onderneming die levensmiddelen produceert, bewerkt, verpakt, verhandelt, opslaat of vervoert, moet een systeem toepassen dat de voedselveiligheid waarborgt.

In onze keuken wast het personeel dagelijks meerdere malen de handen, en wordt er professioneel met voedsel omgegaan. Chef-kok Marie-Josée (zie foto onder) bewaakt deze veiligheid in haar keuken. Wanneer er direct contact met eten plaatsvindt, worden er steevast handschoenen gedragen. Al het eten wordt vers bereid. Er worden iedere dag staaltjes van het voedsel genomen voor eventuele inspectie achteraf.

Dat industrieel verwerkte groenten minder gezond zijn, is een hardnekkig misverstand. Door de snelle verwerking, kunnen diepgevroren groenten zelfs meer vitamine C bevatten dan hun ‘verse’ soortgenoten die vaak pas enkele dagen na de oogst in de winkel belanden.

Voor de industriële verwerking van groenten gelden evenzeer strenge kwaliteitsnormen. Om het verlies aan voedingswaarde maximaal te beperken, worden de groenten zo snel mogelijk na het oogsten even gestoomd of in heet water gedompeld.

Aan diepgevroren groenten zijn geen zout en bewaarmiddelen toegevoegd. Het invriezen zelf gebeurt zo snel dat de celstructuur van de groenten optimaal behouden blijft. Hierdoor gaan tijdens het ontdooien en klaarmaken weinig voedingsstoffen verloren. Wij gebruiken dus enkel kwalitatieve producten.

Heerlijk smeuïge macaroni met kaas en hesp

In een mum van tijd hadden Marie-Josée en haar team deze heerlijke maaltijd klaar. De kaassaus werd vers bereid voor onze ogen, de verse ham van de beenhouwer terplekke in vierkantjes gesneden, de Knorr-pasta werd al dente gekookt en het brood in gelijke stukken versneden. Het water liep alvast uit onze monden. Maar er is meer…

Groentesoep als opwarmertje

De soepen worden dagelijks bereid van verse groenten en op smaak gebracht met producten van Knorr. Onze soepen zijn rijk aan voedingsstoffen en vinden hun smakelijke oorsprong in de ervaring van Marie-Josée. Hieronder ziet u onze grote mixer in actie. Zoals een goede chef het betaamt, proeft onze chefkok ook altijd van haar producten. De lepels gaan onmiddellijk erna de afwas in, zodat alles hygiënisch verloopt.

Smullen maar

Terwijl Marie-Josée de soep afwerkt, heeft Linda de macaroni ondertussen gemengd met de saus.
Eerst komt de soep op tafel. Eens de leerlingen en leerkrachten hiermee klaar zijn, is het tijd voor de hoofdmaaltijd. Het eten wordt opgeschept in kommen en aan tafel afgeleverd. Eten met liefde gemaakt, smaakt altijd.

Bedankwoordje

Wij bedanken het volledige keukenteam (Marie-Josée, Maggy, Marijke, Linda, Lindsey) hartelijk voor hun dagelijkse inzet om ons van nutritionele maaltijden te voorzien. Achter de schermen gebeurt er veel meer dan je zou denken. Wij kijken alvast uit naar het volgende weekmenu!