Basisoptie:
Klassieke Talen
Enkel voor leerjaar 2A
Wie interessante aspecten van de klassieke talen en cultuur wil bestuderen, is aan het goede adres bij de basisoptie “Klassieke talen”.
Deze basisoptie heeft twee belangrijke onderdelen: de studie van de klassieke talen en, via deze talen, het bestuderen van de samenleving en cultuur van de Griekse en Romeinse oudheid. Van hoe Grieken en Romeinen aten, zich kleedden, hun vrije tijd doorbrachten tot kunst, politiek, … Alles kan aan bod komen.
Bij de studie van de klassieke talen is het niet de bedoeling dat onze leerlingen opgeleid worden tot specialisten in de antieke taalkunde, laat staan dat zij zouden leren om deze oude talen op actieve wijze te hanteren!
Wel verwerven ze inzicht in hoe een taal werkt en leren ze op een probleemoplossende manier met taal omgaan. Hierdoor verscherpen zij hun algemene taalvaardigheid.
De klassieke talen maken leerlingen met andere woorden taalvaardiger: Dit geldt zowel voor Nederlands als voor alle andere moderne vreemde talen die de leerlingen in het secundair onderwijs bestuderen.
De basisoptie staat open voor alle jongeren. De enige vereiste is een brede interesse en nieuwsgierigheid om een oude cultuur te leren kennen door middel van de studie van de authentieke teksten die die cultuur voortgebracht heeft.
De studie van een oude taal draagt bij tot de ontwikkeling van historisch bewustzijn: het besef dat mensen in de klassieke oudheid zich dezelfde vragen stelden als wij, maar dat de antwoorden vaak heel verschillend waren, maakt de klassieke oudheid voor de leerlingen zowel vertrouwd als nieuw.
De confrontatie met wat anders is, verruimt de denkwijze van de leerlingen en hierdoor leren zij hun eigen, vanzelfsprekend ge- achte opvattingen en gevoelens in vraag te stellen.
Deze basisoptie is aan te raden voor wie in de tweede graad Latijn en/of Grieks wil volgen, omdat daar verder gebouwd zal worden op de in deze basisoptie verworven kennis en vaardigheden.
VERVOLGOPLEIDINGEN IN HETZELFDE DOMEIN
TWEEDE GRAAD:
- Latijn
DERDE GRAAD:
- Latijn – Moderne Talen
- Latijn – Grieks