HEB JIJ EEN PASSIE VOOR SPORT?

Tof dat je interesse hebt in onze sportschool. Sport Atheneum Bilzen biedt een volledig aanbod sportopleidingen van de eerste tot de derde graad en in alle finaliteiten. 

Je kan in de eerste twee jaren rustig ontdekken over welke interesses en talenten je beschikt. Vanaf het 3de jaar kies je specifiek in welke richting je je talenten wilt ontplooien. Ben jij graag die sportwetenschapper die zorgt voor innovatie? Of ben jij graag die coach die mensen motiveert om op de juiste manier te sporten? Of weet je nu al zeker dat je met veel passie in de paardenwereld wilt werken?

Leerlingen met een topsportstatuut krijgen dmv een individueel leertraject de kans om hun studies te combineren met topsport.

SPORT ATHENEUM BILZEN

We willen jongeren via het medium sport opvoeden en wegwijs maken in het dagdagelijks leven. We willen hun helpen in hun groei naar zelfontdekking en zelfontwikkeling, hun ondersteunen in de uitdagingen die ze wel of niet willen aangaan en hun ervaringen aanbieden die hun helpen in de keuzes die ze na het secundair onderwijs moeten maken.

Sport is onze manier van ontdekken, van communiceren, van zijn. Sport is de gemeenschappelijke taal, maar de opleiding is meer dan enkel sporten.

START JOUW

SPORT

OPLEIDING

NU BIJ ONS

EERSTE GRAAD

1ste jaar - TALENTMODULE SPORT

In het eerste jaar krijg je de kans om in 4 lesuren jezelf te ontdekken in voetbal, paardrijden, allround sport of wielrennen. Het sportteam coacht je en geeft je regelmatig feedback over het ontwikkelingstraject dat je aflegt. Op die manier leer je waar je talenten, capaciteiten en interesses liggen, zodat je beter kunt kiezen welke basisoptie je in het tweede jaar wilt volgen.

2de jaar A - BASISOPTIE SPORT

In het tweede leerjaar wordt je keuze al een beetje serieuzer. Naast de basisvorming krijg je de vrijheid om 5 lesuren zelf in te vullen. Kies je voor basisoptie sport dan gaan er lesuren naar algemene sport en lesuren naar specifieke sporten, zijnde voetbal, allround sport, tennis of paardrijden.

2de jaar B - BASISOPTIE SPORT

Je leert in deze basisoptie over het maatschappelijk belang van bewegen en zorgen voor elkaars gezondheid. Je maakt kennis met specifieke vakterminologie verbonden aan sport en gezondheid. Sport in al zijn facetten komt aan bod en ga je actief oefenen. Samen worden de effecten onderzocht van actief deelnemen en organiseren van activiteiten inzake gezondheid en veiligheid.

Je verkent jouw mogelijkheden in de verschillende sporttakken. Je verkent hoe beweging en voeding een veilige, gezonde en energiek levensstijl bevorderen. Je oefent sociaal en communicatieve vaardigheden via bewegingsactiviteiten en leert de juiste vakterminologie gebruiken.

Wanneer je kennis hebt gemaakt met al deze mogelijkheden, zal je al een heel ander beeld hebben van alle beroeps- en studiemogelijkheden waarbij je deze talenten kan inzetten.

TWEEDE GRAAD

SPORTWETENSCHAPPEN

In sportwetenschappen gebruiken we sport om tot wetenschappelijke inzichten te komen. Sport is een middel en niet het doel. De leerling toont interesse voor het volledige sportaanbod en gebruikt een groeimindset om iedere doelstelling van het leerplan onder de knie te krijgen. Je houdt van sport, van wetenschappen en wilt later graag verder studeren in een masteropleiding? Dan is deze richting de perfecte keuze!

SPORT

De opleiding Sport is een studierichting met doorstroom naar het hoger onderwijs of naar de arbeidsmarkt. Wetenschappelijke sportkennis en een doorgedreven sportmotivatie zijn de twee belangrijkste factoren om de leerling eerst te ontwikkelen tot allround sporter en nadien tot sportcoach. We verwachten dat elke leerling zich als een atleet profileert en streven ook hier ten alle tijden een groeimindset na.

DERDE GRAAD

LICHAMELIJKE OPVOEDING en SPORT

De opleiding LOSP van Atheneum Bilzen is een studierichting met doorstroom naar het hoger onderwijs waarbij wetenschappelijke kennis en doorgedreven sportmotivatie belangrijke factoren zijn om de leerling te ontwikkelen tot allround atleet. We verwachten dat elke leerling zich ook daadwerkelijk als een atleet profileert.

Door de ontwikkeling van attitudes, vaardigheden en kennis – beschreven in het leerplan – krijgt de leerling voldoende bagage om verder te studeren en/of om een sportieve maatschappelijke carrière uit te bouwen. De sportleerkracht is de begeleider en coach in dit ontwikkelingstraject.

Leerlingen die gaandeweg ver gevorderd zijn in hun allround ontwikkeling kunnen zich verder specialiseren in hun talenten.

In de opleiding LOSP streven leerlingen en leerkrachten te alle tijden een groeimindset na.

Elke leerling volgt een persoonlijk ontwikkelingsplan waarin hij/zij individueel begeleid wordt om volgende rollen te kunnen opnemen; uitvoerder, helper, begeleidende scheidsrechter, allround atleet zijn, hoofdscheidsrechter, evaluator, organisator, coach.