Ga naar de inhoud

FOTM – Vluchtelingenwerk

Sterk(e) stemmen – over migratie, mythes en mensen

Migratie is een erg complex fenomeen. Het kan de gemoederen bovendien sterk verhitten. Vandaar dat we met plezier ingingen op de vraag van Vluchtelingenwerk Vlaanderen om ons uitleg te komen geven over dit onderwerp.  

Thomas, beleidsmedewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, overliep op een genuanceerde manier enkele feiten én mythes over migratie. We leerden de verschillende vormen van migratie kennen, bespraken allerhande perspectieven op migratie én maakten kennis met enkele statistieken inzake de immigratiepatronen in België.

Zijn verhaal werd aangevuld met persoonlijke ervaringen van Hakan, die ooit zelf zijn land moest ontvluchten en uiteindelijk in België terechtkwam. Desondanks Hakan nog maar 4 jaar in ons land woont, vertelde hij (in voortreffelijk Nederlands!) over zijn studies, dromen, doelen en projecten. Volgend jaar studeert hij normaal gezien af in de richting ‘Sociaal-cultureel werk’. Vervolgens wilt hij alles op alles zetten om zijn steentje bij te dragen aan onze maatschappij. Wil je hem al eerder aan het werk zien? Op 14 en 15 december kan je hem bewonderen in het CC van Hasselt in een theatervoorstelling van regisseur Stefan Perceval (https://www.ccha.be/programma/5189/het-gevolg/stemmen-van-de-ziel-ii). Bovendien ontwierp hij ook de website https://anderstaligen.net/organisaties/. Sterk werk als je het ons vraagt!  

We hopen dat we, via deze gastles, concrete handvaten hebben kunnen aanreiken om op een doordachte manier  in gesprek te kunnen gaan over migratie.

Laat het debat maar komen…