Ga naar de inhoud

Basisoptie:
STEM Technieken

Enkel voor leerjaar 2B

‘Doordacht doen en denken met techniek’

De leerlingen die zich wel eens de vraag stellen hoe een toestel werkt, de leerlingen die graag zelf de handen uit de mouwen steken, de leerlingen die hun eigen uitvinding écht willen maken … die leerlingen zitten goed in de basisoptie STEM-technieken.

In Atheneum Martinus Bilzen verdiepen de leerlingen STEM- technieken zich in land- en tuinbouw, houtbewerking en elektriciteit.

In STEM-technieken leren ze hun eigen systeem te bedenken (ontwerpen) en ze zetten daar met overtuiging hun creativiteit voor in. Ze worden ertoe uitgedaagd zelf te onderzoeken welke keuzes ze kunnen maken (‘Welke grondstoffen, gereedschappen, machines … zal je gebruiken … ?’). Ze zullen hun eigen systemen op een veilige en doordachte manier maken. Met het uittesten en, indien nodig, het verbeteren van hun systeem, maken ze de cirkel rond.

Om inspiratie op te doen, zullen de leerlingen ook dagdagelijkse systemen onderzoeken.. Om de taal van de technologie te leren begrijpen, lezen ze ook handleidingen, plannen, tekeningen … Want een echte denker en doener benut al zijn talenten.

Wanneer ze kennis hebben gemaakt met al deze mogelijkheden, zullen de leerlingen al een heel ander beeld hebben van alle beroepsmogelijkheden waarbij ze deze talenten kunnen inzetten.

De basisoptie omvat een pakket van 10 lesuren en bereidt voor op arbeidsgerichte opleidingen in de tweede en derde graad.

VERVOLGOPLEIDINGEN IN HETZELFDE DOMEIN

TWEEDE GRAAD:

  • Hout
  • Paardenhouderij

DERDE GRAAD:

  • Duurzaam wonen: hout
  • Paardrijden en verzorgen

7de JAAR:

  • Bio-ecologische bouwafwerking
  • Stijl & designmeubelen
  • Manegehouder en rijmeester