Ga naar de inhoud

Het leven na AMB!

HOW-TO- STUDENTENLEVEN

Geschreven door Emma Hamm, 06/04/2022.

In juni 2021 was het dan zo ver. Mijn tijd op Martinus was voorbij na een aantal hele mooie jaren die zijn gevlogen. Ik kreeg mijn diploma in mijn handen geschoven en werd letterlijk en figuurlijk op de trein gezet richting het volgende avontuur. Verder studeren in Tilburg. 

Ik, als onwetende net afgestudeerde scholier, (ook wel ‘sjaars’ genoemd in studententaal) had geen flauw idee wat mij te wachten stond en wat dat verder studeren nou eigenlijk inhield. Laat me je één ding vertellen; het is zoveel meer dan alleen achter je boeken zitten. Maar daar zal je in dit artikel vast meer te weten over komen

Hoe oud je ook bent en in welk jaar je nu ook zit, voor je het weet is je tijd als Martinusstar voorbij en staat je een volgende levensfase te wachten. Om je alvast een kijkje te geven in het studentenleven van een 1e jaars, zal ik in dit artikel wat ervaringen en verhalen met jullie delen. Veel leesplezier!

OP KAMERS GAAN

Eind augustus had ik mijn klussers (lees: mijn familie) ingehuurd om mijn meubels in elkaar te zetten. Toen begon het ineens allemaal wel heel ‘echt’ te worden. 

De ene student blijft thuis wonen, de andere gaat op kamers. Ik vind het heel begrijpelijk als je het idee van op kamers gaan misschien nog wat eng zou vinden. Maar je mag mij geloven dat dit voor veel studenten het geval is. Ook ik wist niet helemaal hoe ik nou voor mezelf moest gaan zorgen. Ineens m’n eigen was doen, koken, poetsen,… Hoe moet dat nou allemaal? Al snel gingen de telefoontjes naar mijn moeder met vragen als “mama, welke kleuren was mag ik bij elkaar doen?” en “hoe lang moet ik die rijst nou koken?” 

FILTEREN EN BALANS

Toen mijn eerste blok was gestart werd ik overspoeld met lesmateriaal, hoofdstukken die ik moest lezen, assignments, deadlines en nog veel meer. Ik wist niet wat mij overkwam. Hierdoor was op het begin van mijn studie dan ook 24/7 bezig met het proberen te voldoen aan alle opdrachten en het volgen van alle colleges.
Als ik jullie alvast een hele belangrijke tip mag geven voor jullie toekomstig verder studeren: FILTER. Bekijk en studeer wat écht belangrijk is en maak de belangrijke opdrachten. Docenten bieden een enorme lading stof aan. Dit is natuurlijk heel fijn om je kennis te verbreden, maar het is ondoenbaar om dit allemaal goed te kunnen bestuderen, zoals voorheen op het middelbaar.
Ga na welke dingen echt belangrijk zijn voor tentamens en maak een prioriteitenlijst.
Hiernaast is het vinden van een goede balans tussen studeren, sporten, slapen en vrije tijd dan ook enorm belangrijk. De ene student houdt zich alleen maar bezig met het stappen en ‘trekken van bakken’, op z’n studentikoos gezegd, terwijl de andere student volop in de boeken duikt. Beide uitersten zijn uit balans. Je studententijd gaat natuurlijk om studeren, maar alle geweldige momenten eromheen maken je studententijd écht compleet.

DE EERSTE COLLEGES

Een college is niet te vergelijken met een lesuur op Martinus. Hier kwam ik al razendsnel achter. Ik kwam braaf aan in de collegezaal met m’n boeken in de hand en had de opgegeven hoofdstukken gelezen. Toen ik naast m’n medestudent ging zitten, kwam ik er al snel achter dat dit wel heel veel van het goede was. Hij vroeg me namelijk nog nèt niet bij welk vak we zaten. Het spelen van scrabble op z’n laptop was die dag wel z’n prioriteit.
Voor elk vak heb je een andere docent. Elke docent heeft z’n eigen aanpak voor de manier van les geven. De diversiteit tussen docenten is wel enorm aanwezig. Van topdocent die iedereen persoonlijk bericht tot een docent die vergeet dat hij colleges moest geven. Ja… Het verschil moet er zijn!

STUDENTENVERENIGING

Sinds juni ben ik aangesloten bij T.S.V. Plato. Dit is een van de vier studentenverenigingen in Tilburg waar ik belachelijk/schaamtevol veel tijd doorbreng. Hier heb ik al vele netwerken opgebouwd. Zo heb ik mij aangesloten bij een commissie, een dispuut en heb samen met 13 leuke meiden een jaarclub opgericht, namelijk ‘Damesjaarclub Fovere’.
Nu zal je vast denken, Emma, wat is dit allemaal voor een onzin? Nou… Ik zal het even in het kort toelichten.
Allereerst de commissie. Dit is een groep mensen waarmee je je vrijwillig binnen de vereniging bepaalde taken en verantwoordelijkheden op je neemt. Zo heb ik gesolliciteerd en ben aangenomen voor de commissie ‘IntroBlato’. Hier zal ik stukken en magazines gaan schrijven en designen over de vereniging voor potentiële nieuwe leden en toekomstige studenten. Een heel klein beetje zoals dit dus!
Dan… De jaarclub! Dit is een clubje meiden waarmee je allemaal interne en externe activiteiten gaat doen.
Als allerlaatste, het dispuut. Het dispuut waar ik bij zit, heet ‘Damesdispuut Balagan’. Dit is een groep waarmee je zo’n 4 keer per week activiteiten onderneemt, wekelijks vergadert en ook samen studeert et cetera. De activiteiten zijn verplicht (behalve bij een legitieme reden), je betaalt maandelijks contributie, borrelt met andere disputen,…


Om bij een dispuut te komen, moet je eerst door 3 ‘rondes’ heen komen om gevraagd te worden en vervolgens een ontgroening van zo’n half jaar afleggen. Hierin heb je ook een eindweek, waarin je allemaal opdrachten moet uitvoeren waarin je niet naar colleges mag en je gemiddeld zo’n 60 minuten slaap hebt per nacht. Sinds februari ben ik officieel lid. Nu zul je je vast 2 dingen afvragen…


1. Emma, je hebt toch niet aan deze onzin mee gedaan?
  – Jawel.


2. Emma, WAAROM HEB JE HIERAAN MEE GEDAAN?
  – Hele goede vraag.


Toch ben ik enorm blij dat ik mijn ontgroening heb afgemaakt. Het was dan wel enorm zwaar, maar je hebt altijd leuke activiteiten en reizen in het vooruitzicht. Ook maak je vrienden voor het leven. Zo leerden we ook de oud-leden kennen, die inmiddels 40 jaar oud zijn en elkaar nog steeds maandelijks zien. Heel gek om te beseffen, maar wel enorm leuk. 

Ik wens jullie allemaal alvast een even chaotisch, dramatisch, vol, maar vooral memorabel 1e studentenjaar toe! 

ALGEMENE TIPS:

1. Schaf niet gelijk alle boeken aan. Ik heb persoonlijk nog maar 1 boek aangeschaft dit jaar. Vele boeken zijn namelijk (gratis) online te vinden. Ook is het voor bepaalde vakken overbodig, behalve als je graag je kennis extra zou willen verbreden natuurlijk!

2. Zoek een studentenhuis dat bij je past. Ik zit bijvoorbeeld zelf in een heel netjes huis met 3 leuke meiden waar we elk ons eigen ding kunnen doen, maar het samen ook heel gezellig hebben. Natuurlijk kun je ook voor een druk studentenhuis kiezen of thuis te blijven wonen, wat je zelf wil!

3. Ik raad jullie allemaal aan je aan te sluiten bij een studievereniging en/of studentenvereniging. Je bouwt hier een goed netwerk op, maakt geweldige momenten mee en krijgt er vrienden voor het leven!

4. En als laatste tip… Neem vooral niks over van mijn kooktalent.