Ga naar de inhoud

Kia Ora!

Het is eens iets anders om in de taal van de Maori te worden begroet. Voor de leerlingen van Humane Wetenschappen was het alvast de start van een gastles waarin ons respect voor de ‘Kiwi’s’ ongekende hoogten bereikte. Jullie vermoeden ondertussen misschien over welk land deze gastles ging? Het is één van de (voor ons) verst afgelegen plekjes op aarde, namelijk Nieuw-Zeeland.

De geschiedenis, de politieke situatie, enkele kerncijfers, hun levensstijl, het leefklimaat, hun onderwijssysteem, … het passeerde allemaal de revue. Maar uiteindelijk ging het toch vooral over de manier waarop zij omgaan met hun échte rijkdom, de natuur! We kregen massa’s foto’s te zien. Van bergen, meren, vulkanen, oceanen, stranden, woestijnen, wolken, sterren, … Elk uitzicht was een kunstwerk op zich. De vele verhalen kregen we er van onze gastspreker, Philippe Hansen, gratis bij. Een lesuur was duidelijk te kort. Het werden er 2. Uiteindelijk hebben we ook de speeltijd aan ons voorbij laten gaan. Tegen zoveel passie maakte de schoolbel geen schijn van een kans. Zalig!

Hoe voel je je als je 8 uur lang op een open oceaan ronddobbert? Of wanneer je dagenlang een gebied kunt doorkruisen zonder mensen, verkeersborden of drukte? Hoe voelt het als je je 32ste verjaardag kunt vieren op de plaats waar de Zon voor het eerst opkomt? Hoe voelt het om anderhalf jaar te leven in een land waar niet je diploma telt maar wel een ‘can do-attitude’?

We kregen prachtige verhalen te horen over een bevolking die op een totaal andere manier omgaat met elkaar en met zijn leefomgeving. Maar vergis je niet… we durfden ook verder te kijken dan de utopie. Grootschalige ontbossing, de impact van veeboerderijen, verouderde gezondheidszorg, alcohol- en drugsmisbruik, … Het zijn eveneens issues waarover, zonder taboes, werd gesproken.

Samenvattend… Nieuw-Zeeland is ‘the place to be’ voor mensen die ‘down to earth’ zijn, voor mensen die van, in en met de natuur willen leven. Maar ben je bang voor de verveling of hou je te veel van al die luxe om ons heen? Hou je niet zo van het avontuur? Blijf dan gewoon naar onze geweldige gastspre(e)k(st)ers luisteren…

Gastspreker P. Hansen
Natuurpracht
Traditie