Ga naar de inhoud

Ministerieel bezoek op AMB

Een gastles voor de leerlingen van humane wetenschappen gaat niet over akkefietjes. Het is geen moment waarop we met z’n allen de popcorn bovenhalen om geamuseerd toe te kijken. Het gaat over zaken die er toe doen. Het gaat over het verwerven van inzicht in de werking van onze samenleving. Maanden geleden vroegen we daarom aan onze vice-minister en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne om een gastles te komen geven over justitie, meer bepaald naar aanleiding van de zaak Sanda Dia. Desondanks zijn drukke agenda, desondanks het feit dat hij onder verhoogde beveiliging staat en desondanks de mediastorm die hem de afgelopen periode bezighield, kwam hij zijn afspraak stipt na. 

De gastles was zonder meer boeiend. Hij gaf ons meer inzicht over de vele facetten van justitie. Het ging over de magistratuur, over gevangenissen, over de federale gerechtelijke politie en over onze staatsveiligheid. Hij gaf een sterke en onderbouwde uiteenzetting. Zoals het een toppoliticus betaamt verdedigde hij ook zijn beleid met verve. Ook maakte hij tijd (meer dan gepland) vrij voor vragen van de leerlingen. Al bleven de leerlingen ditmaal relatief stil. Ze waren duidelijk onder de indruk van de sterk onderbouwde uiteenzetting van deze vooraanstaande figuur in de Belgische politiek. 

2024 wordt (weer) een erg belangrijk politiek jaar. Binnen humane wetenschappen volgen we alles op de voet. In die zin kan het bezoek van mijnheer Van Quickenborne als een erg mooie en leerrijke start worden gezien. Bovendien heeft ons nieuw openleercentrum onmiddellijk zijn meerwaarde bewezen. Het smaakt naar meer…