Ga naar de inhoud

Nuttige tips

Child Focus en de partnerorganisaties van Betternet lanceren een unieke podcast over digitaal ouderschap

Ter gelegenheid van de Safer Internet Day op 6 februari kondigen de partnerorganisaties van Betternet de lancering aan van de nieuwe podcast “Digitaal ouderschap in België. Het doel:  de vooroordelen over het gebruik van schermen binnen het gezin ontkrachten. Deze podcast is het resultaat van een samenwerking tussen Child Focus, Média Animation, Mediawijs en de Conseil supérieur de l’éducation aux médias en wil ouders geruststellen over het schermgebruik binnen het gezin en tips geven hoe ermee om te gaan.

In de podcast gaat een ouder in gesprek met een expert op het gebied van mediaopvoeding. Tijdens elke aflevering wisselen ze ervaringen uit en kunnen gezinnen zich herkennen in de bekommernissen van andere ouders. De volgende onderwerpen komen aan bod: het schermgebruik van kinderen, foto’s delen op sociale media, hoe zorg je voor een effectief en zorgzaam ouderlijk toezicht en de online kwetsbaarheid van kinderen met een mentale beperking.

Verschillende deskundigen van de partnerorganisaties ontkrachten vooroordelen over het schermgebruik en de digitale ervaringen van kinderen, bespreken de mogelijke risico’s en geven praktische oplossingen en tips aan ouders. De podcast “Digitaal ouderschap” stelt vooral mogelijke ideeën en pistes voor die aangepast kunnen worden aan de specifieke behoeften van elk gezin. In de podcast bekijken we samen de essentiële rol van ouders in de mediaopvoeding van hun kinderen om ervoor te zorgen dat kinderen kritisch leren nadenken en in staat zijn om er op een veilige en verantwoorde manier van te genieten van de vele voordelen van digitale media. De focus van de podcast ligt niet op het technische luik, maar op fundamentele aspecten zoals communicatie, ondersteuning, zorg en vooral opvoeding.

Over Betternet

Betternet is het Belgisch Centrum voor een Veiliger Internet. Dit project is een samenwerking tussen Child Focus, Média Animation, Mediawijs en de Conseil supérieur de l’éducation aux médias. Sinds 2015 werken deze organisaties samen om educatieve en sensibiliserende activiteiten te ontwikkelen voor leerkrachten, jeugdwerkers, ouders en kinderen. Betternet biedt ook een hulplijn via het gratis 116 000-nummer van Child Focus voor kinderen van wie de seksuele integriteit online wordt bedreigd. Tot slot biedt Child Focus ook een anoniem meldpunt voor online seksuele misbruikbeelden van kinderen via www.misbruikbeelden.be.

Ontdek hier de podcast: https://betternet.be/nl/safer-internet-day/

De podcast en het Betternet project komen tot stand dankzij een co-financiering van de Europese Commissie onder het Digital Europe Programma.