Ga naar de inhoud

Schone Kleren

Naar aanleiding van een gastles van Stef Linsen (ACV), in het kader van de les filosofie voor 3 Humane Wetenschappen, willen we jullie graag deze boodschap meegeven…

Veel kleding wordt gemaakt in erg slechte werkomstandigheden. Een loon van €0,20 per uur is geen uitzondering. In 2013 vielen er in Bangladesh zelfs meer dan 1000 doden bij de instorting van een textielfabriek. Ongevallen en schendingen van de mensenrechten zijn, jammer genoeg, nog steeds schering en inslag. Dit kan en moet beter maar hoe? 

De website www.fairwear.org kan u alvast een handje helpen bij het maken van een keuze. Duur is niet perse de beste ethische keuze. Het is evenwel moeilijk te geloven dat we kunnen spreken over menswaardige arbeidsomstandigheden indien een t-shirt wordt aangeboden aan €2. Door te kiezen voor bedrijven die inzetten op meer kwaliteit en op het respecteren van mensenrechten kunnen we vooruitgang boeken. We kunnen in dat geval zelfs spreken van een win-winsituatie. Je moet minder vaak nieuwe kleding kopen, de arbeidsomstandigheden kunnen verbeteren en we zetten een klein stapje vooruit inzake het klimaat. We hopen alvast op jullie doordachte keuze!

Stef Linsen
De fabrieksramp uit 2013