Ga naar de inhoud

Van AMB naar USA

Soms komt er een opportuniteit op je pad en dan moet je kiezen. Ga je de uitdaging aan of blijf je je comfortabel leventje gewoon verderzetten. Stef Landwier koos voor ‘the challenge’ en ruilde 6LOSP in voor Linsly High School.

In het voorjaar van 2020 begonnen de eerste gesprekken om het laatste jaar secundair onderwijs niet meer op onze school, maar in Wheeling West Virginia af te werken. Het waren vooral de sporttrajecten die de doorslag gaven. Stef speelt immers American Football. En als er één land is waar je je echt kunt ontwikkelen in die sport dan is het Amerika wel. Na een lange speurtocht naar antwoorden op de vele vragen en het afwerken van een hele berg administratie stapte Stef in juli op het vliegtuig op weg richting een spannend schooljaar.

Vandaag loopt hij er al een dik half jaar school. Hoog tijd om eens te vragen hoe het met hem gaat. En natuurlijk kon ik het niet nalaten om te vragen wat het verschil is met Atheneum Martinus Bilzen. 

Tijdens het gesprek valt het me op dat hij na 6 maanden gemakkelijker in het Engels antwoordt dan in het Nederlands. Weer een bewijs dat bezig zijn met taal je echt doet groeien in communicatie.

Eerst iets over de Linsly High School. Er studeren 450 jongeren en op de schoolcampus staan maar liefst 12 gebouwen, waarvan 4 slaapblokken. In een van deze blokken verblijft Stef. Ook de aanwezige sportaccomodatie ‘on campus’ is om duimen en vingers van af te likken. Een grote sporthal met fitness, tennisvelden, een indoor (!) track piste van 60m, een outdoor atletiekbaan, een footballveld en een soccerveld. De school heeft op de koop toe ook nog ook nog een eigen zwembad en als dat allemaal niet genoeg is wijken ze regelmatig uit naar de buren van Wheeling University om nog modernere terreinen te kunnen gebruiken. Amai, wat een mogelijkheden …

Het studeren zelf loopt een beetje anders dan op Atheneum Bilzen. Een echte studierichting zoals wij dat kennen bestaat er niet. De high school opleiding is meer algemeen vormend. Je moet 5,5 credits opnemen om te kunnen slagen. Je kunt dus binnen vastgelegde grenzen zelf kiezen welke vakken je opneemt. Per lesdag hebt je 6 vakken en een lesuur duurt er 65 minuten. Het gaat er wel veel zelfstandiger aan toe dan bij ons. Daar moest Stef in het begin toch even aan wennen. Maar zoals het een echte sportman betaamt had hij al vlug het spelsysteem door en eenmaal vertrouwd met de leerkrachten werd het vanzelfsprekend wat belangrijk was om te noteren en wat niet. 

Ook in de States de gekende mondmaskers tijdens de les

Het schoolleven op zich verschilt niet zo erg veel van AMB. Enkel de lange rij van lockers die je vaak op televisie ziet hebben ze ook in het echt. In de gang worden er onder de leerlingen veel ‘high fives’ uitgedeeld. Zeker aan de leden van het football team, want die zijn erg populair.

Linsly heeft – naar Amerikaanse normen – maar een klein footballteam met 45 leden, waarvan 10 internationale spelers. In tegenstelling tot hoe Stef in Europa trainde wordt er in high school football uitsluitend op tactiek gewerkt. Pas volgend jaar, in college, start men met de technische ontwikkeling van de speler. Dus qua spelsystemen deed Stef al heel wat interessante ervaringen op. Na iedere wedstrijd volgt er namelijk een videoanalyse met individuele feedback. Bovendien wordt, voor iedere wedstrijd, de tegenstander grondig geanalyseerd in een teammeeting. De wedstrijden worden trouwens live gestreamd met commentator en met alles erop en eraan.

Maandag, woensdag en vrijdag zijn de echte trainingsdagen. Een dag ziet er dan zo uit:

  • 5u30 naar de gym (!!)
  • 7u30 ontbijt
  • 8u30 – 15u00 school
  • 15h30 – 17u30 training
  • Diner
  • Huiswerk

Het football seizoen 2021-2022 is ondertussen al afgelopen aangezien het in de herfstprogrammatie zat. Er werd 5 keer gewonnen en 5 keer verloren. Al bij al nog best goed want deze zomer kwamen er veel nieuwkomers in het team en in een van de eerste wedstrijden viel de quarterback uit. Maar pech hoort ook bij sport en het team wist goed in te spelen op de veranderingen. Football speel je immers erg tactisch dus goed teamwork, je kopje erbij houden en het hebben van een sterke leider is belangrijk.

Nummer 31 is Stef Landwier

Vandaag loopt het winterprogramma volop en koos Stef voor het zwemmen. In de lente volgt er atletiek.

De sportprogramma’s op school zijn in Amerika veel professioneler dan hetgeen we in Europa kennen. De professionele accommodaties en bijhorende ‘staff’ maken natuurlijk een groot verschil. Studenten schrijven zich in voor een seizoenssport en men verwacht dat ze dan ook de nodige discipline aan de dag kunnen leggen om deze sport ten gronde uit te voeren. Sport kan, zeker in de VS, een duw in de rug betekenen om verder te kunnen studeren. Vergeet niet dat voor veel studenten football/sport de reddingsboei is om de volgende stap in de schoolloopbaan te kunnen zetten. Studeren is in Amerika erg duur en bijgevolg is een ‘scolarship’ heel belangrijk. 

Ondanks de diversiteit in sportmogelijkheden zie je toch dat American Football voor de Amerikaan op nummer 1 staat. In de stad spelen de schermen in de restaurants enkel football en je ziet de mensen rondlopen in hun favoriete footballshirts. Het leeft onder de mensen, zelfs Stef wordt herkend in de community. Dat is best wel leuk.

Wat volgend studiejaar gaat brengen is nu nog onbekend. Stef denkt er aan om verder te studeren in de richting Physical Therapy. Wij wensen hem alvast veel succes en blijven zijn avonturen volgen.

Een voorspoedig 2022, Stef !