Ga naar de inhoud

Workshop

Een Belgisch gezin heeft gemiddeld 77 elektrische apparaten in huis. Maar hoeveel toestellen gebruiken we effectief nog? Kunnen we geen betere bestemming bedenken voor defecte rekenmachines, gsm’s of kaartlezers dan een stoffige lade?

Een leven zonder elektrische toestellen kunnen we ons niet meer voorstellen. Zelfs fietsen of tanden poetsen gebeurt elektrisch. Om al deze toestellen te produceren, zijn er massa’s grondstoffen nodig. Vaak zijn dat zeldzame materialen of aardmetalen, zoals goud, zilver en koper. Aan het einde van hun levensduur achten we de toestellen niets meer waard. Maar niets is minder waar.

GoodPlanet nam de leerlingen van 6 humane wetenschappen mee doorheen de levenscyclus van onze elektrische toestellen. Via een interactief spel verdiepten ze zich in de verschillende fases: Waar komen onze toestellen vandaan? Welke materialen en grondstoffen zitten erin verwerkt? Wat gebeurt er achteraf met onze toestellen?

Ook werd er nagedacht over hoe we kunnen evolueren naar een duurzame levenscyclus. Urban mining en circulaire economie… het is dé toekomst.

Op 21 november mogen we GoodPlanet opnieuw op onze school verwachten. De leerlingen van 5 humane wetenschappen zullen dan gesensibiliseerd worden om meer aandacht te hebben voor onze (kostbare) grondstoffen.

Meer info via… https://www.goodplanet.be