Ga naar de inhoud

Blauw, rood, groen, etc.

Vakbonden

Nu en dan zijn ze voor sommigen een bron van ergernis. Op andere momenten zijn ze een steun en toeverlaat in donkere tijden. 

Een groot deel van hun tijd zijn ze werkzaam achter de schermen. Ze zetten zich in voor werknemers. Ze werken mee aan het uitbouwen van arbeidsrechten en de sociale zekerheid. Ze spelen een belangrijke rol in de sociale dialoog met werkgevers en de overheid. Ze zijn betrokken bij onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden en cao’s.

Er zijn echter ook kritische geluiden te horen over de vakbonden, met name over hun starre houding en gebrek aan vernieuwing. Ze zouden te veel gericht zijn op het behoud van bestaande rechten en niet genoeg op het aanpassen aan veranderende omstandigheden. 

Hoe dan ook… vakbonden spelen een belangrijke rol. Vraag het maar aan het personeel van Delhaize en van alle andere supermarkten die de situatie met argusogen opvolgen. Vraag het maar aan het personeel van Plopsa waar de laatste tijd schrijnende verhalen te horen waren. Vraag het maar… aan onze laatstejaars. Tijdens de gastles van Stef Linsen (ACV) kregen we verhalen te horen over jobstudenten die niet de kans kregen om een middagpauze te nemen. Over een student die aan de slag moest zonder het tekenen van een arbeidscontract. Over jobstudenten die geen maaltijdcheques kregen terwijl het overige personeel dit wel kreeg. Over jongeren die moesten betalen voor hun werkkledij. Vele werkgevers leveren voorbeeldig werk en hebben het hart op de juiste plaats. Er zijn evenwel nog steeds organisaties waar dit niet het geval is. In deze situaties mag je blij zijn dat je beroep kunt doen op 1 van onze vakbonden. Voor studenten kan dit zelf gratis. Dit kan niet alleen bij de vakbond van onze gastspreker (het ACV) maar ook bij het ABVV en het ACLVB. Ga online gerust op zoek naar meer informatie. Succes!