Ga naar de inhoud

Met dank aan KRC Genk

Dank aan KRC Genk en dank voor al die buitengewone levenslessen

Volgens Statbel (2019) is 14,1% van de Belgische bevolking (=1,6 miljoen mensen) maatschappelijk kwetsbaar. Het is evident dat we ook naar deze mensen luisteren. Dat we hun zorgen en wensen leren kennen. Dat we hun levenslessen te horen krijgen. Door rekening te houden met hun verhalen kunnen we de toekomst voor iedereen aangenamer maken. Want een samenleving waarin alle mensen meetellen is een samenleving die ook gebruik kan maken van ieders talent!

De leerlingen van de 3de graad humane wetenschappen gingen aan de slag. Ze gingen op zoek naar achtergrondinformatie over maatschappelijke kwetsbaarheid. Maar belangrijker is dat ze ook op zoek gingen naar heel persoonlijke verhalen. Zo kregen ze een beeld van de vele hindernissen in mensen hun leven. Ze kregen levenslessen te horen maar ook tips over hoe de maatschappij haar werking zou kunnen verbeteren. Autisme, spierziekte, heupdysplasie, autisme, reuma, scoliose, ADHD, het syndroom van Down, psychische problemen, brandwonden, perceptieve doofheid, vluchtelingen, de ziekte van Bechterew, ouderdom en eenzaamheid, immigratie, hartproblemen, rolstoelpatiënten, PTSS, manische depressie, aangewezen zijn op mantelzorg, pesten, Alzheimer, suikerziekte, invaliditeit, financiële armoede, kanker. Het zijn allen begrippen die aan bod kwamen tijdens de interviews die de leerlingen afnamen. Bijzonder boeiend! Dat is het minste wat je kan zeggen!

‘Mijnheer, is het niet stigmatiserend om mensen uit te vragen over hun problemen?’ Een terechte vraag waar we bijzonder voorzichtig mee zijn omgesprongen. Dit project maakte wel heel duidelijk dat deze mensen allemaal, zonder uitzondering, hun verhaal wilden vertellen. Ze waren blij dat er iemand oprecht interesse in hen had. Hoe goed bedoeld het soms ook is… ze willen niet aan de zijlijn staan. Ze willen niet enkel beschouwd worden als slachtoffer. Ze willen vooral mee leven in onze maatschappij en dit op een volwaardige manier. Dat is niet altijd even evident. Maar het kan…

KRC Genk speelt hierin ongetwijfeld een voortrekkersrol. Ze lanceerden onlangs een prikkelarme tribune voor mensen met autisme. Ze ondersteunen rolstoelgebruikers erg goed. Ook voeren ze strijd tegen kinderarmoede. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de maatschappelijke rol die KRC Genk speelt. Ook toen we hen vertelden over ons project waren ze onmiddellijk erg enthousiast. KRC Genk wou graag zowel de leerlingen die de interviews afnamen als de geïnterviewden zelf een hart onder de riem steken én hen belonen voor het puike werk. We kregen namelijk tickets voor een match van KRC Genk. De flexibiliteit die aan de dag werd gelegd was indrukwekkend. Een extra ticket voor een tolk… geen probleem. Een parkeerkaart voor een mindervalide… geen probleem. Een extra kaart voor een begeleider… geen probleem. Op deze manier zullen komende zondag maar liefst 87 personen kunnen genieten van de voetbaltopper tussen KRC Genk en Union. Topvoetbal op het hoogste niveau dus. Geweldig!  

Voor velen wordt zondag 12 maart een dag om naar uit te kijken. Voor sommigen betekent het evenwel veel meer dan dat. Het gaat ook over ‘erbij horen’, over ‘meetellen’, over respect. En nee… we willen geen kortstondig effect. We hopen dat onze leerlingen deze ervaringen later zullen blijven gebruiken om samen te bouwen aan een warmere en inclusievere samenleving.    

We willen KRC Genk, en in het bijzonder Community manager Marc Hardy, van harte danken voor de geweldige samenwerking! We wensen KRC Genk nog heel veel sportieve successen toe! 

#Betrokkenheid #Respect #Verantwoordelijkheid