Ga naar de inhoud

Workshop muziek

FOTM: Music…and where it all starts.

Onder het motto “music was my first love” and “teaching…,my second” vond ik het een mooie combinatie toen ik gevraagd werd om iets rond muziek te doen.

Ik ben dan ook al vanaf de schoolbanken actief bezig met muziek, toen, velen jaren geleden, in Meldert in het kasteel van onze school. In één van de torentjes hadden we ons “repetitiekot” en startten we onze eerste metal band (op een repetitieavond stonden onze Marshall-versterkers iets te luid en is het plafond naar beneden gekomen).

Vandaag ben ik er nog steeds mee bezig, zij het dan op een meer professioneel niveau en ook een iets ander genre: gothic rock/dark wave. Dus was het tijd om even een korte blik achter de schermen van de muziekproductie aan de leerlingen te geven.

Begonnen met een simpele baslijn, analoog opgenomen om zo dan zowel digitaal als analoog verder een song track per track te componeren en op te bouwen in een typische DAW (digital audio workstation) zoals ik die thuis in mijn home-studio gebruik om nummers volledig tot demo uit te werken.

Na het “huiswerk”, de stap naar de professionele studio, waar onze producer dan de klanken bewerkt, de mix professioneel uitwerkt (frequenties cutten, volumes, effecten enz.) totdat alles klaar is om “gemasterd” te worden (productieklaar voor verschillende dragers: vinyl, CD of streaming).

Nadien: PA-repetities om alles te testen en nog eens aan de akoestische omgeving van een zaal aan te passen,…en dan hit the road and play!

Ik hoop dat de leerlingen er iets aan gehad hebben en dat ze er misschien zelf zin in gekregen hebben om aan de slag te gaan! Marie was er alvast mee begonnen. Rock’n Roll!

Peter Smeets