Journalistiek en onderwijsloopbaanbegeleiding
Januari en februari zijn traditioneel de maanden waarin we extra veel aandacht besteden aan actualiteit. Daarom doen de leerlingen van de derde graad Humane Wetenschappen mee aan het project ‘Nieuws in de klas’. 6 weken lang krijgen ze zowel papieren als digitale kranten ter beschikking. Kranten worden grondig geanalyseerd en met elkaar vergeleken. Daarnaast gaan de leerlingen ook zelf aan de slag. Momenteel zijn ze bijvoorbeeld een eigen krantenvoorpagina aan het uitwerken. De creatieve talentjes komen zo ongetwijfeld bovendrijven.
Dunja Lycops was een van die talentjes die in het verleden kwam bovendrijven. Meesterlijke teksten wist ze toen al neer te pennen. Ondertussen is het wel al 2 jaar geleden dat ze bij ons afstudeerde. Nu maakt ze furore in de opleiding Journalistiek van de PXL. In dit verband kwam ze de leerlingen vandaag graag een woordje uitleg geven. Wat moet je allemaal doen en kunnen als journalist? Welke kennis moet je hebben en welke vaardigheden moet je bezitten? Hoe zorg je enerzijds voor empathie en anderzijds voor voldoende professionaliteit? Welke vakken krijg je allemaal in de richting Journalistiek? Wat zijn de sterktes maar ook de zwaktes van onze pers?
Ook gaf ze de leerlingen heel wat tips om hun slaagkansen in het hoger onderwijs te verhogen. Je goed informeren, zaken durven uit te proberen en vooral… gepassioneerd bezig zijn met je werk. Via deze gouden tips liep het ene project naadloos over in het volgende… onderwijsloopbaanbegeleiding. We proberen onze leerlingen namelijk tijdig klaar te stomen voor het hoger onderwijs. Op 17 februari staat een bezoek aan SID-IN op het programma van alle leerlingen van het 6de jaar ASO en TSO. Op donderdag 2 maart zakken we met een groep leerlingen dan weer af naar de UHasselt en de PXL voor een proefdag. Want je goed informeren over alle mogelijke (studie)richtingen is een must om een doordachte toekomstkeuze te kunnen maken. En… daar gaan we voor!