Ga naar de inhoud

Klimaatboom

Halverwege vorig schooljaar kregen wij een nieuwe directeur op onze school. De leerlingenraad kreeg nieuw leven ingeblazen en ook onder de leerkrachten werd er nieuwe werkgroepen opgericht, o.a. de werkgroep ‘milieu- en gezondheidsbeleid’. Zowel bij leerlingen als bij leerkrachten was er grote interesse om van onze school en veel groenere, gezondere en duurzamere campus te maken. Een van de eerste acties van de leerlingenraad was het aanbieden van vers fruit. Ook werd er bij de directie gepolst naar de mogelijkheden om de fietsenstalling uit te breiden. De leerkrachten stelden op hun beurt een eigen ‘groenplan’ op voor de campus. Hierbij werden ook de collega’s van de basisschool, die momenteel trouwens concreet werk maken van een groene kleuterspeelplaats, betrokken. Ook wordt er gewerkt aan een nieuw afvalplan. Bovendien deden ook verschillende leerkrachten en klassen mee aan de actie ‘Klassen zonder muren’. 

De nieuwe directeur keek toe en zag dat het goed was. Meer nog… ze maakte gelijktijdig werk van een groot renovatieproject voor onze school met veel aandacht voor duurzaamheid. Via een grote enquête kregen alle leerlingen bovendien de kans om hun mening over o.a. milieu en gezondheid op school te kennen te geven. 46% van de deelnemende leerlingen gaf aan betrokken te willen worden bij het groenbeleid op onze school. Respectievelijk 63% en 31% wilt zijn zegje kunnen doen i.v.m. het gezondheids- en het mobiliteitsbeleid. Volgens ons geven deze resultaten aan dat een belangrijke groep leerlingen bereid is om werk te maken van een gezondere en groenere school. 

De mogelijkheid i.v.m. de aanplanting van een klimaatboom werd in deze context onmiddellijk warm onthaald. Deze boom zou de symbolische start kunnen zijn van de uitbouw van een groenere campus. Het zou voor iedereen op school die begaan is met de natuur een hart onder de riem steken. Daarvan zijn wij alvast overtuigd! Van kleutertjes, over leerlingen en leerkrachten tot onze nieuwe directie… allen zijn wij ons bewust van het feit dat een klimaatboom moet kunnen uitgroeien tot een volwassen boom. Wij willen graag garant staan voor het feit dat deze boom een mooie en lange toekomst tegemoet kan gaan. Op de door ons voorgestelde locatie verwachten we geen werkzaamheden. Er is voldoende ruimte en deze locatie kan uitgroeien tot een zalige plaats voor alle leerlingen van onze campus. Ook onze toekomstige buren van het Medisch Centrum Vesalius zullen kunnen genieten van het uitzicht op onze klimaatboom. 

Afgelopen vrijdag was het dan zover … de klimaatboom werd onder veel belangstelling gepland.