Klimaatcoach

Meestappen met een klimaatbetoging is één. Een echt realistisch én ambitieus klimaatbeleid uitwerken is een ander verhaal. We mogen van onze politici verwachten dat zij deze taak op zich nemen. Toch willen wij niet aan de zijlijn blijven toekijken. Onze leerlingen willen betrokken worden in het debat over de omschakeling naar een koolstofarme maatschappij tegen 2050 in België. Om hen inhoudelijk nog sterker te maken nodigden we met plezier een klimaatcoach uit.

Onze klimaatcoach reikte ons een webtool aan waarop de leerlingen konden aangeven hoe zij een koolstofarme maatschappij tegen 2050 willen realiseren. De ideale oplossing of toekomst is er niet. Er zijn namelijk veel verschillende technologische keuzes en gedragsveranderingen mogelijk. Het is wel duidelijk dat de bewustmaking en de betrokkenheid van alle burgers noodzakelijk zal zijn om de hoge ambities te realiseren. De keuzes die nu en in de nabije toekomst gemaakt worden, zullen sterk bepalen hoe de kinderen en de jongeren van vandaag in de toekomst zullen studeren, leven, werken en wonen. De positieve kant van het verhaal is wel dat de ambities gehaald kunnen worden. Wil je ook een scenario schrijven? Ben je benieuwd wat de kostprijs/ winst zal zijn? Probeert het gerust uit via http://webtool.my2050.be! Succes!

Wij zullen ons blijven engageren om mee te doen aan het maatschappelijk debat. In het kader van de komende Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen zal de derde graad, o.a. over dit thema, met politici in gesprek gaan. Leerlingen van de tweede graad zullen tijdens de projectweek dan weer een bezoek brengen aan Green Ville te Houthalen-Helchteren. We willen er te weten komen op welke manier een samenleving een duurzaam productie- en consumptiemodel kan uitbouwen. Naast enkele workshops zullen we ook een bezoek brengen aan het Nieuw Administratief Centrum van Houthalen-Helchteren. De organisatie en technologische infrastructuur werden er volledig naar CleanTech-normen hervormd, zodat een futuristisch en tegelijk sober, ecologisch en uiterst functioneel gebouw werd gerealiseerd. We kijken alleszins uit naar een reeks leerrijke uitstappen!