Ga naar de inhoud

Medisch Centrum St-Jozef

Humane Wetenschappen aan het werk bij Medisch Centrum St.-Jozef 

Onze leerlingen vertoeven heel wat uren op school maar het is uiteraard niet enkel daar dat er interessante zaken te leren zijn. Vandaar dat de leerlingen van de 3de graad humane wetenschappen nog een keertje ‘op stap’ gingen. Dit keer was onze bestemming het Medisch Centrum St.-Jozef te Munsterbilzen. 

Op voorhand verdiepten de leerlingen zich in allerhande psychische problemen. Ze maakten presentaties voor elkaar over psychoses, bipolaire stoornissen, angst, depressies, aanpassingsstoornissen, autisme, persoonlijkheidsproblematieken, neurocognitieve stoornissen, verslavingen en dementie. Interessant, maar wat betekent dit alles in de praktijk? In Munsterbilzen werden we opmerkelijk warm onthaald. Bij een fris drankje of een warme koffie kregen we uitgebreid uitleg over het Medisch Centrum. Welke zorgeenheden zijn er, welke (innovatieve) behandelingen worden er toegepast, hoe is de accommodatie en de infrastructuur aangepast aan de zorgnoden? Op deze en nog vele andere vragen gaven Sabine, Jana en Jan ons uitgebreide antwoorden. 

Aansluitend kregen we ook een rondleiding op het gigantische domein. Bijzonder interessant! Toch moest het strafste nog komen. Onze 36 leerlingen kregen de kans om 18 patiënten te interviewen. Dit met 1 hoofddoelstelling in het achterhoofd: Wat kunnen wij van jou leren? 

Onze Humane Wetenschappers zullen in de toekomst aan de slag gaan in de politiek, in de communicatiewetenschappen, op administraties, in de zorgsector, in het onderwijs, … . Het is dan ook erg belangrijk om zonder oogkleppen naar de wereld te kijken. Welke problemen ervaren mensen? Welke veranderingen zouden de maatschappij warmer kunnen maken? Welke rol kunnen wij daarin spelen? De vele boeiende gesprekken met de patiënten uit de verschillende afdelingen gaven ons de kans om een beter, vollediger en correcter beeld te krijgen van de wereld rondom ons. Het maakt ons allen ongetwijfeld sterker, ook in ons persoonlijk leven. Door dit bezoek konden we de theorie naadloos koppelen aan de praktijk, aan het leven zoals het is. 

De komende periode organiseren we verschillende feedbackmomenten zodat we alle ervaringen die we hebben opgedaan ook met elkaar kunnen delen. We zijn de patiënten en het Medisch Centrum enorm dankbaar voor de warme medewerking. Wat een topteam! 

En binnenkort krijgt dit verhaal nog een leuk vervolg. Maar daarover later meer. Tot dan!