Ga naar de inhoud

Red het klimaat … door niets te doen!

Uit onze schoolkrant – Reporter: The One

Ik hoef jou waarschijnlijk niet meer te vertellen dat de aarde aan het opwarmen is en dat we daardoor steeds meer met extreme weersomstandigheden te maken gaan krijgen. Voorbeelden hiervan zijn de hittegolven van 2018, -19 en -20 of de overstromingen van afgelopen zomer. Als ik aan jou zou vragen wat een oplossing is voor dit probleem zou je misschien zeggen ‘minder met de auto rijden’ om de CO2-uitstoot te verminderen of ‘meer bomen planten’ om CO2 op te nemen. Dat zijn op zich goede oplossingen maar ze zijn zo standaard en al zo vaak verteld, ik stel jou een nieuwe oplossing voor, namelijk … jouw tuin!

Je leest het goed, jouw tuin kan helpen om de klimaatverstoring te verminderen, alleszins de gevolgen ervan. Dat moet ik misschien even uitleggen. Vlaanderen is voor zo’n 20% bedekt met tuinen. Als je dat vergelijkt met het percentage bossen in Vlaanderen, wat 10% is, is dat het dubbele! Alle tuinen samen hebben dus een grote impact. Dat doen ze op 3 verschillende manieren: dienstdoen als spons, airco en CO2 archief.

Ik begin met de laatste, CO2 archief. Als je aan opslag van CO2 denkt, dan denk je waarschijnlijk aan bossen waar bomen CO2 opnemen en O2 weer afgeven door fotosynthese. Dat klopt ook maar in vergelijking met een tuin nemen bossen maar een klein beetje CO2 op. Ik leg het uit: bomen en planten nemen CO2 op doorheen hun leven. Als de bladeren van de boom afvallen of een plant sterft vallen ze op de grond en na een tijdje worden ze één met de grond en worden ze humus. De CO2 die in de planten zat, zit nu dus in de grond. Zo slaat de grond heel veel CO2 op. In Vlaanderen zit er zo bijvoorbeeld 68 Megaton CO2 in de bodem, ter vergelijking, dat is ongeveer het gewicht van 5500 Boeiing 747’s. Jouw tuin kan dus ook CO2 opslaan en zo de klimaatverandering tegengaan!

Vervolgens, ‘sponzen’: jouw tuin werkt als een soort spons voor regenwater. Als het regent trekt een deel van het regenwater in de grond, een ander deel vloeit echter weg omdat de grond niet heel veel water tegelijk kan ‘sponzen’. Als er dus meer grond en minder verharding is in jouw tuin zal die meer water opnemen, zo vloeit er minder water weg. Water dat anders in rivieren terecht zou komen, die dan overstromen. Afgelopen zomer tijdens de overstromingen vingen Vlaamse tuinen bijvoorbeeld 60% procent van alle regen op. De rest van de neerslag kon het spijtig genoeg niet opnemen en dat vloeide weg, naar lagergelegen gebieden, die dan overstroomden. Te slotte, koelen: jouw tuin werkt als een soort airco. Zo kan het in de zomer tot wel 5°C koeler zijn in jouw tuin dan errond. Dit komt doordat beton heel warm kan worden als het in de zon ligt, maar gras daarentegen blijft veel koeler. Deze drie manieren kun je nog versterken door zelf een paar dingen te veranderen aan je tuin, ik som ze even op.

  • Ontharden: dat betekent minder beton, meer gras. Dat zorgt ervoor dat regen die valt beter kan doorsijpelen in de grond en niet wegvloeit en ergens anders overstromingen veroorzaakt.
  • Bovendien warmt beton sneller op dan gras waardoor het koeler blijft in jouw tuin.
  • Meer bomen planten: bomen zorgen voor schaduw, hierdoor wordt het koeler in je tuin. Ze houden ook met hun bladeren een deel van de regen tegen zodat er minder regen direct op de grond valt. En hoewel het minder is dan de bodem, nemen bomen natuurlijk nog altijd CO2 op.
  • Levende omheining: in de plaats van een stenen muur of een ijzeren hek, een struik of bomen. Dit is een beetje van de twee vorige samen. Ontharden door het stenen muurtje weg te doen en daarbij meer bomen/ struiken platen. Er is evenveel schaduw maar er wordt meer CO2 opgenomen en het zorgt voor verkoeling.
  • Laat gras groeien en liggen: maai het gras minder vaak of helemaal niet. Daardoor kunnen de wortels beter groeien waardoor de plant groter wordt. Daardoor neemt de plant meer CO2 op en verkoelt het je tuin meer. Als je het gras toch maait, laat het dan op het gras liggen. Dit kan door bijvoorbeeld je gras te mulchen tijdens het maaien. Hierdoor wordt het dode gras toch weer humus. Dit geldt trouwens voor al het GFT-afval: laat het binnen je tuin. Maak bijvoorbeeld een mesthoop of als je graag bladeren bijeen blaast, blaas ze onder de haag in. Geniet van je tuin, door te luieren!

Dus: jouw tuin kan helpen om de klimaatverstoring tegen te gaan en de gevolgen te beperken. Dit kan omdat jouw tuin werkt als CO2 archief door CO2 op te slaan in de bodem, als spons door regenwater op te vangen en te laten doorsijpelen zodat het niet wegvloeit en als airco omdat het de lucht koelt. Ik zou jou nu willen oproepen om iets te doen zodat jouw tuin ook echt het verschil gaat maken. Maai je gras maar eens om de 2 weken of gewoon helemaal niet, leg een klein composthoopje aan vanachter in je tuin, plant een boompje of plantje, een karrenspoor is mooier en veel minder saai dan klinkers op je oprit, …

Wees een beetje creatief, iedereen wilt dat het klimaat gered wordt, hier is je kans, onderneem iets zodat onze toekomst er iets groener uitziet!

– The One