Ga naar de inhoud

Solidariteit

Ramadan, niet zomaar een vastenperiode

Tijdens de Ramadan vasten moslims dertig dagen lang. Moslimjongeren, meer bepaald vanaf de puberteit, nemen deel  tijdens deze periode, waarin ze niet eten en drinken en dit van zonsopgang tot zonsondergang. Maar Ramadan staat niet enkel voor de bewuste keuze om eten en drinken te laten tijdens de daguren. Er zijn heel wat voordelen: Vasten zuivert je lichaam, je organen (darmen, maag,…) krijgen wat rust. Je traint je zelfbeheersing en zelfdiscipline. Je hebt immers honger en dorst, maar je houdt vol tot de avond. Ook in je dagelijks leven heb je hier zeker voordeel aan. Je krijgt ook niet meteen wat je maar wilt. Vaak moet je geduld oefenen. 

Binnen de Ramadanperiode staan de solidariteit en delen met minderbedeelden centraal. Hier gaat ons project ook over. De Ramadan staat voor delen met behoeftigen. Daarom is er, op initiatief van juf Sahate, een vrijwillige inzamelactie georganiseerd gedurende de hele maand. De moslimkinderen hebben tijdens deze periode geld ingezameld bij familie, buren. Ze hebben zelfs van hun zakgeld een deel afgestaan voor het goede doel. Aan het einde van de maand openden ze de ‘spaardoos’. Wat een verrassing: er was maar liefst € 216,77 bij elkaar gespaard. De leerlingen waren zeer enthousiast en blij dat ze op deze manier mensen mochten helpen. 

Sofie Dewettinck, begeleidster van de school van het opvangcentrum voor asielzoekers – Rode Kruis-Vlaanderen, afdeling Lanaken, is het geld dat werd gespaard, komen ophalen. Dit bedrag zal niet in een grote pot verdwijnen, maar zal specifiek gebruikt worden tijdens een 2daags kamp voor deze kinderen in Oostende. Volgens artikel 31 van het Kinderrechtenverdrag hebben immers àlle kinderen recht op vakantie, op spel, rust, recreatie en creatieve activiteiten. 

Hierbij wil de juf haar directie zeker bedanken voor de toelating om deze activiteit te organiseren. Zo zal de fijne inhoud van de ‘spaardoos’ besteed worden aan dit mooi doel. Tenslotte wil de juf de ouders en leerlingen van  harte bedanken voor hun welgemeende steun.