Ga naar de inhoud

Verbouwingen AMB

Al sinds september wordt onze school verbouwd en jullie hebben je vast al afgevraagd wat er allemaal aan het gebeuren is en waarom het zo traag lijkt te gaan. Ik ook en daarom trok ik naar mevrouw Lambrechts, coördinator van de verbouwingen, met een paar vragen. De antwoorden lees je hier.

Om de rest van het artikel goed te kunnen begrijpen eerst even dit: om de verschillende delen van het hoofdgebouw te benoemen wordt het opgedeeld in verschillende blokken, A, B, C en D, zie foto. Blok A is het secretariaat, de rest kun je zelf wel aanvullen.

Welke plaatsen gaan er verbouwd worden en wat gaat er veranderen in die plaatsen?

Het hele hoofdgebouw van de school gaat een nieuwe buitenschil krijgen. Dat wil zeggen dat er een nieuwe muur voor de oude wordt gemetst, tussen de nieuwe en de oude muur wordt isolatiemateriaal gestoken. Dit kun je al zien aan het secretariaat: de week voor de krokusvakantie zijn ze begonnen met het metsen van de nieuwe muur. Zoals je kan zien op de foto zijn het witte bakstenen, wat de school een frisse look gaat geven. Er is ook een stalen kader gemaakt om alles te ondersteunen, en daarmee bedoel ik niet de stellingen waarop de werkmannen kunnen lopen maar een echt stalen skelet dat tussen de twee muren in komt, ga zeker zelf ook eens kijken.

Er komt ook een nieuw dak dat beter geïsoleerd is.  

Nieuwe buitenschil secretariaat

Aan de binnenkant van het gebouw gaan er bepaald klaslokalen samensmelten zodat er grotere klaslokalen ontstaan waar andere vormen van lesgeven, zoals co-teaching, kunnen plaatsvinden. 

In alle lokalen wordt het plafond verlaagd, in dat plafond wordt een ventilatiesysteem verwerkt dat zowel frisse lucht kan aanvoeren als ‘vervuilde’ licht kan afvoeren. Zo kunnen we de lucht schoner houden zonder altijd het raam open te moeten zetten. 

Er worden ook nieuwe ramen gestoken die beter ventileren en er komt nieuwe elektriciteit. 

Voor de rest verandert er niets aan de binnenkant, in de kelder komen er wel nieuwe verwarmingsketels, daardoor gaat het mogelijk zijn om altijd en in ieder lokaal de temperatuur op peil te houden, ondanks de verouderde radiatoren. Dat was voorheen niet mogelijk: de warmte geraakte soms niet tot boven. 

De toiletten aan de speelplaats gaan ook gerenoveerd worden en de jongens- en meisjestoiletten gaan van plaats wisselen. De overdekt speelplaats zelf gaat verdwijnen, daar komen 2 grote lokalen waar je rustig kunt studeren, een zogenaamd ‘open leercentrum’. De refter wordt dan meer een ‘chillruimte’ waar je kunt eten, babbelen, vergaderen … 

Als alles klaar is zal het er langs de buitenkant ongeveer zo uitzien (van de binnenkant zijn er helaas geen foto’s):

Aanzicht voorkant

Aanzicht speelplaats 

Hoe gaan de verbouwingen vorderen, gaan ze lokaal per lokaal renoveren of blok per blok of …?

Het is de bedoeling om de school blok per blok onder handen te nemen. Per blok wordt eerst de buitenkant gedaan zodat alles al klaar is om de binnenkanten te renoveren. Als ze dan aan de binnenkant beginnen kunnen ze die sneller afmaken dan als ze tegelijkertijd de buiten- en binnenkant zouden doen. Daardoor zijn de lokalen zelf minder lang onbruikbaar. Vanaf het moment dat ze aan een lokaal beginnen is het dan ook ‘alle hands aan dek’ zodat het lokaal zo snel mogelijk weer bruikbaar is en wij, de leerlingen, zo weinig mogelijk hinder ondervinden. 

Bij het verbouwen van de binnenkant houden ze ook rekening met de praktische kant van de zaak: welke lokalen wanneer niet beschikbaar zijn en waar wij, de leerlingen, dan naartoe moeten, zoekt de school nog uit. In het oude ziekenhuis naast de school zijn er wel drie lokalen voor ons voorzien, waar we les kunnen volgen. Die lokalen werden deze vakantie grondig gepoetst en de planning en inrichting wordt na de vakantie gemaakt. Ze proberen de verbouwingen ook zo veel mogelijk te plannen dat de binnenkant tijdens de vakanties gerenoveerd wordt, de binnenkant van blok C wordt bijvoorbeeld volledig tijdens de grote vakantie gedaan.

Wat is de verdere planning?

Oorspronkelijk zou alles eind juni klaar zijn maar door corona, problemen met de levering van materialen, lange goedkeuringsprocedures van bepaalde materialen en afstemming van verschillende onderaannemers is de planning wat verschoven. 

Volgens de huidige planning zou het hele hoofdgebouw gerenoveerd moeten zijn tegen eind augustus, in september wordt de overdekt speelplaats wel nog omgebouwd tot klaslokalen maar tegen eind september is alles dus klaar! Dat natuurlijk allemaal op voorwaarde dat alles volgens plan verloopt …

Samenvatting: 

De school wordt gerenoveerd om ecologischer te worden, daarom komt er een nieuwe muur rond het hoofdgebouw met nieuwe ramen en een nieuw dak, allemaal beter geïsoleerd. In de klaslokalen komt een verlaagd plafond om een ventilatiesysteem in te verwerken en er komen nieuwe verwarmingsketels om de school efficiënter te kunnen verwarmen. De verbouwingen verlopen blok per blok met eerst de buitenkant en dan de binnenkant. Als alles verloopt volgens plan zijn de verbouwingen eind september klaar!

-SiM